Heeft iemand in je omgeving problemen met geld, werk, woning, familie of vrienden? Het kan moeilijk voor iemand zijn om die problemen in z’n eentje op te lossen. Je kunt de ander daarom helpen bij het zoeken van hulp. Soms help je jezelf daar ook mee, bijvoorbeeld als iemand bij je op de bank slaapt.
Op deze pagina lees je wat je kunt doen om de ander te helpen.
Iedereen weet dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Maar niet iedereen lukt het om dat te doen. Misschien gaat het daardoor steeds slechter met iemands baan, geld, woning of relaties met familie en vrienden. Of raakt iemand zelfs z’n thuis kwijt.
Problemen kun je niet altijd alleen oplossen
Een situatie met meerdere problemen voelt vaak eng. Het is dan lastig om te bedenken waar je moet beginnen om je situatie te verbeteren. Dus heeft iemand meerdere problemen? Dan kan het slim zijn om contact te zoeken met een hulpverlener. En misschien kun jij de ander helpen om die stap te zetten!
Wat kun je doen?
Praat erover met elkaar
Durven zeggen dat het niet goed met je gaat, is vaak de eerste stap richting durven vragen om hulp. De ander vragen hoe het gaat, kan daarom al helpen! Noem iets wat jou opvalt en stel er een vraag over. En stel over een tijdje nog eens zo’n vraag, want misschien deelt de ander dan meer. Dit kun je bijvoorbeeld vragen:
- ‘Ik zag een stapeltje ongeopende rekeningen liggen. Heb je geldstress?’
- ‘We merken dat je minder vaak reageert op appjes. Hoe gaat het met je?
- ‘Ik hoorde dat je je baan kwijt bent. Maak je je zorgen over geld?’
- ‘Ik heb de indruk dat je vaker drinkt. Hoe zit je in je vel?’
- ‘Je lijkt een beetje gefrustreerd. Maak je je ergens zorgen om?’
- ‘Het valt me op dat je vaak bij vrienden slaapt. Slaap je niet meer thuis?’
Bel met de Vraagwijzer, of ga naar de huisarts
Als iemand met je deelt wat er aan de hand is, kun je zeggen dat hij of zij er niet alleen voor staat. Dat er hulp is. De Vraagwijzer of de huisarts zijn goede plekken om te starten. Deze kunnen doorverwijzen naar de juiste hulp. Dus misschien kun je samen bellen naar de Vraagwijzer. Of samen naar de huisarts gaan.
Lukt praten niet?
Heb je hulp nodig bij het praten met de ander? Je kunt dan anoniem chatten of bellen met de Luisterlijn, een landelijke stichting. De medewerker luistert naar je zorgen of frustratie en denkt mee over wat je kunt zeggen of doen.
Is het tijd voor actie?
Heb je geen energie (meer) voor een gesprek? Als je regels maakt, help je de ander om in actie te komen. Misschien wil je dat iemand boodschappen betaalt, of niet meer dan 3 nachten per week bij je slaapt. De Luisterlijn kan met je meedenken over welke regels bij jullie situatie passen.