Dromen voor de Toekomst
In deze serie verhalen laten we cliënten en bestuurders aan het woord over hun dromen voor de toekomst. Vanuit nieuwe vormen van wonen die bijdragen aan een sneller herstel en het stoppen van dakloosheid.
Vanuit Room First Delfshaven gaan we in gesprek met bewoner Hassan, directeur CVD Inez Basten en teamleider Room First Arjan de Jonckheere.
“De ruimte om te zijn wie ik ben”
Hassan, die sinds juni van dit jaar in een Room First-voorziening verblijft, vertelt openhartig over de uitdagingen die hij heeft overwonnen. Na een kort verblijf in de nachtopvang is Hassan bij Room First terecht gekomen. Hij woonde eerder anti-kraak, maar moest na drie waarschuwingen voor binnen roken het pand verlaten. In deze periode werd ook zijn dochter geboren. In de tussentijd sliep hij bij vrienden op de bank of in de auto. Ondanks deze moeilijke omstandigheden bleef hij zijn werk doen, zonder dat zijn collega's wisten van zijn situatie. Maar altijd bij vrienden verblijven is moeilijk, de situatie was niet vol te houden. “Toen ik dakloos was, had ik niet de ruimte om te zijn wie ik ben,” zegt Hassan. Dit besef bracht hem uiteindelijk naar het Centraal Onthaal-loket van de Gemeente Rotterdam, waar hij - na een gesprek en het opstellen van een plan van aanpak - werd doorverwezen naar de nachtopvang en vervolgens naar Room First. Dit was voor hem een essentiële stap in het herstel: een eigen ruimte waar hij zich kon concentreren op de toekomst en zijn persoonlijke groei. “Eerder maakte ik verkeerde keuzes maar ik sta open voor verbetering. Ook had ik te maken met verslaving en schulden”. Dromen voor de toekomst heeft hij wel: “een stabiel leven, een goed voorbeeld zijn voor mijn dochter en stoppen met roken.”
Hassan vindt dat hij goede hulp krijgt en de begeleiding er mede voor zorgt dat hij focus houdt. Het voordeel van Room First is het hebben van een eigen kamer, waardoor je echt tot rust kunt komen. Je hebt een eigen sleutel en hoeft niet meer een slaapzaal met 6 anderen te delen. “En als ik nu in de stad ben, wil ik weer terug naar mijn eigen ruimte - mijn eigen space”.
Inez vertelt dat CVD graag een voorziening wilde creëren waar iedereen direct een eigen kamer heeft en er altijd begeleiding aanwezig is. In eerste instantie wilde de gemeente de kosten voor de sociaal beheerder niet betalen. Vanuit de gedachte dat er vast minder begeleiding nodig is als iedereen een eigen kamer heeft. Gelukkig is dat standpunt veranderd en heeft de voorziening nu een sociaal beheerder en een team van vaste begeleiders. “Het feit dat er altijd iemand is, draagt bij aan de veiligheid voor alle bewoners en dat vinden wij heel belangrijk”, aldus Inez.
Uit ervaring is gebleken dat Room First effectiever is dan nachtopvang. Inez hoopt dan ook op korte termijn 2 nieuwe locaties Room First te kunnen realiseren. “Het liefste zou ik alle locaties nachtopvang omvormen tot Room First”. Met variatie omdat cliënten nu eenmaal verschillende begeleidingsbehoeften hebben. “Room First heeft duidelijke voordelen t.o.v. de nachtopvang”, vertelt Inez. “Als iedereen een eigen voordeur heeft, komen mensen beter tot rust en gaat het herstel sneller. Daarnaast is ook nog eens goedkoper dan nachtopvang.”
Arjan vertelt dat mensen gemiddeld 5-6 maanden bij Room First verblijven. Drie maanden zijn echt nodig om zaken op orde te krijgen en stabiliteit te creëren. Dat de doorstroom nu tot langer duurt, wordt veroorzaakt door het gebrek aan betaalbare huisvesting in de stad.
Hassan kijkt positief naar de toekomst. Hij is met zijn schulden aan de slag gegaan. Ook heeft hij de 10-weekse Room First-training gevolgd. Dit is een voorwaarde in het traject. Daarna kon urgentie worden aangevraagd en hij is nu klaar voor de volgende stap: weer zelfstandig gaan wonen en verder werken aan zijn droom. En dat is een stabiel leven en een voorbeeld zijn voor zijn dochtertje!