'Op weg naar thuis'- tips

Hoe kun je meer boodschappen kopen voor minder geld? Hoe zorg je dat jouw brief opvalt in een stapel sollicitatiebrieven? Hoe zorg je dat je minder schrikt van je energierekening? Op deze pagina vind je tips die je helpen zorgen voor jouw thuisbasis.

Tips voor in huis

Hoe houd je jezelf warm als de verwarming lager staat? Lees deze tips: https://tipsvoorjou.com/warm-zonder-verwarming/

Hou met een aantal kleine aanpassingen de warmte in je huis:

  • Plaats isolatiefolie achter je verwarming, zodat de warmte binnen blijft.
  • Zorg voor raambekleding (bijv gordijnen), zodat je geen stralingskou hebt van je ramen
  • Plak een tochtstrip langs de deuren en ramen, zodat er geen tocht door komt
  • Hang een gordijn voor je buitendeur

  • Als je water kookt voor koffie of thee, doe het dan in een thermoskan. Het blijft dan heel de dag warm en de waterkoker hoeft maar 1 keer aan.
  • Zet de watertemperatuur van je cv-ketel een paar graden lager.
  • Douche wat korter en kouder.
  • Vervang je lampen door Ledverlichting. Kijk ook eens bij Energiebox Rotterdam.
  • Laat je lichten niet onnodig branden.
  • Zet je TV ’s nachts uit in plaats van op stand-by. Zo bespaar je stroom én gaat je TV langer mee.

Tips om er op uit te gaan

Even de deur uit? Hier vind je alle gratis activiteiten voor volwassenen en kinderen: www.uitagendarotterdam.nl

Met de rotterdampas kan je voordelig leuke uitjes doen. Zoals een keer gratis met de Spido mee, een keer naar Blijdorp voor 5 euro of gratis een bezoek aan de Euromast en de Euroscoop. Maar ook kortingen op sport-, leer- en ontspanningsactiviteiten, eten en drinken of een leuke dagtoer. Kijk op de website www.rotterdampas.nl

Het is voor cliënten van CVD mogelijk om gebruik te maken van de gratis contactsite Durf jij met mij. De site is bedoeld voor cliënten die hun sociale wereld willen vergroten, maar voor wie het vaak lastig is om te bedenken hoe ze dit kunnen doen. Inmiddels zijn maar liefst meer dan 6000 leden actief op de site!

Durf jij met mij is voor vriendschap, een ontmoeting, dating of een relatie en een initiatief van Parnassia Groep. Verschillende organisaties hebben zich al aangesloten en nu ook CVD. Cliënten kunnen hier in contact komen met andere mensen die ook (tijdelijk) ondersteuning krijgen. Iedereen die op de site zit, is ingeschreven bij een organisatie. Er zitten zowel mannen als vrouwen op, die in heel Nederland wonen.

Cliënten kunnen elkaar berichtjes sturen, in de chatbox privé met iemand praten of juist in een groep met meerdere mensen. Maar gewoon rondkijken kan ook, er hoeft niet meteen iets gedaan te worden. En alleen als er is ingelogd, zijn de profielen van de leden zichtbaar en bereikbaar voor andere leden. Dit zorgt voor een veilige omgeving.

Aanmelden
Inschrijven gaat via Durfjijmetmij.nl, de cliënt heeft hiervoor een eigen e-mailadres nodig. Ook moet hij of zij minimaal 18 jaar en in begeleiding van CVD zijn. Na het inschrijven wordt er gecheckt of de cliënt daadwerkelijk bij CVD is ingeschreven. Klopt dit? Dan ontvangt de cliënt per e-mail een bevestiging en kan hij inloggen op de website.

Tips voor vervoer

Als je te weinig geld hebt voor een fiets voor jou of je kind dan zijn er een aantal mogelijkheden:

Reizen met het OV is niet altijd voordelig. Het hangt vaak af op welk tijdstip je reist, met of zonder abonnement of extra korting. Lees deze handige tips, waarmee je nog meer kan besparen op het reizen met het OV.

Tips voor geldzaken

Er zijn veel dingen waar je recht op hebt maar je moet het maar net weten. Bekijk daarom eens deze twee websites:

  1. Wijzer in geldzaken
  2. Nibud

  • Lever je bonnetjes van het statiegeld los in en doe het geld in een spaarpot. Dat gaat best hard en zo heb je snel geld voor een extraatje.
  • Maak gebruik van online weggeefhoeken of ruilsites en pagina’s op social media.
  • Koop op de markt in plaats van in de supermarkt. Aan het einde van een marktdag gaan veel verse producten in de uitverkoop. Producten die niet zo lang meer houdbaar zijn, maar wel goedkoop, kun je thuis invriezen.
  • Lang houdbare producten of verzorgingsproducten kun je het beste inslaan wanneer ze in de aanbieding zijn, bijvoorbeeld 1+1 gratis, 40% korting, 2e product voor 1 euro.
  • Gebruik een blok zeep onder de douche. Dit is tot wel 15x goedkoper dan flessen douchegel.
  • Gebruik handdoeken meerdere keren na een douchebeurt. Dit bespaart circa 52 tot 80 volle wasmachines per jaar. Hang ze wel goed uit na het douchen.
  • Ga je klussen? Kijk dan eens online voor het lenen van gereedschap, zodat je dit zelf niet hoeft aan te schaffen. Voor meer informatie kijk je op: www.peerby.com
  • Voeg 2 tennisballen toe aan de was in de droger. De was droogt dan sneller. Hierdoor kun je je was op een lager (minder duur) programma drogen. En je hoeft minder te strijken, want de hoeveelheid kreukels zijn ook minder (minder strijken is ook minder kosten). Zo bespaar je al snel 20 cent per droogbeurt.

Tips over gemeentezaken

De gemeente heeft  voor 1 november € 500 uitgekeerd aan mensen met een laag inkomen. Heb je dit niet ontvangen, zoek dan met je begeleider uit hoe dit komt. Heb je een laag inkomen? Via je begeleider kan je  een energieklusser laten komen of een nieuwe energiezuinige koelkast of wasmachine aanvragen bij het witgoedfonds van het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam.

Mensen met een huurachterstand die is ontstaan door inflatie en gestegen energiekosten worden hun huis niet uitgezet. De gemeente zorgt voor een aflospauze of gedeeltelijke kwijtschelding voor Rotterdammers met een schuldregeling. Meer informatie vind je op www.rotterdam.nl

Heb je een laag inkomen en maakt je je zorgen over geld? Heb je extra uitgaven voor jezelf of jouw gezin? De gemeente kan je helpen. Bekijk de regelingen die er zijn.

Tips voor kleding

Heb je geen of bijna geen geld voor kleding? Bezoek dan eens een van de kledingbanken in Rotterdam.

Heb jij een bijzondere gelegenheid? Een bruiloft, diploma-uitreiking, een belangrijk bezoek of sollicitatie? Bij Dress for Success staan professionele kledingadviseurs voor je klaar. Dress for Success is er voor alle mensen met een uitkering of een minimum inkomen die stappen willen zetten op weg naar economische zelfstandigheid. Je wordt kosteloos voorzien van een set kleding waarmee je voor de dag kunt komen.

Ga naar de winkel: Rijnhoutplein 4, 3014 TZ Rotterdam, daar ontvangen ze je graag! Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur.

Tips voor uiterlijk en gezondheid

  1. Glambysham in Rotterdam IJsselmonde, Bovenstraat 199, biedt een knipbeurt aan voor € 7,50 voor iedereen met een laag inkomen, een uitkering en/of die klant is van de Voedselbank.
  2. Moet je naar de kapper? Bij de kappersscholen zoeken ze vaak modellen die gratis geknipt worden.

Een zere mond zorgt er op termijn voor dat je niet meer goed kunt eten. Als je geen geld hebt voor de tandarts dan zijn er in Rotterdam in ieder geval twee organisaties die je kunnen helpen: de Straattandarts en Project Smile. Vraag hiernaar bij je begeleider.

AHF heeft verschillende pop up locaties waar ze kosteloos HIV-sneltesten uitvoeren. Je kunt hier terecht voor een gratis HIV-sneltest of condooms. Je kunt ook advies krijgen over HIV-preventie en HIV-behandeling. Iedereen is welkom!

De pop-up locatie Rotterdam is in het gebouw van de Stichting Humanitas aan de Westblaak 96 in Rotterdam. Vraag via de website een beschikbare plek aan.

Tips voor boodschappen

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Hoe betaal je deze week je boodschappen? Het geeft spanning en andere problemen. Een voedselpakket van de voedselbank geeft rust. Je hoeft even niet te rekenen om boodschappen te doen. Let op! Je kunt zelf geen voedselpakket aanvragen. Vraag meer informatie aan je begeleider.

Voedselcentrum Isaak en de Schittering is er speciaal voor mensen die in armoede leven of tegen voedselverspilling zijn. Het verschil met de voedselbank is dat je hier zelf je producten uitzoekt. Deze zijn laag geprijsd. Vaak krijg je ook nog gratis een brood mee. Er zijn drie locaties in Rotterdam verdeel over Noord en Zuid.

1 op de 5 kinderen in Rotterdam groeit op in armoede en krijgt in veel gevallen onvoldoende vitamines binnen. Daarom helpt Viktor Vitamientje Rotterdamse ouders in geldnood door hen wekelijks te voorzien van groente en fruit. Want  ieder kind moet de kans krijgen om fysiek en mentaal gezond op te groeien. Aanmelden kan via de site (in verband met drukte is er wel een wachtlijst).

Tips voor eten

Heb je het koud en is het deze winter te duur om je verwarming aan te zetten? Dan hebben vijf lokale café’s en restaurants een oplossing: ‘Heat and Eat’. Mensen mogen gratis warm binnen zitten en kunnen dankzij donaties ook nog iets lekkers eten of drinken. Hier vind je ze: heatandeat.nl

Verschillende buurthuizen, Huizen van de Wijk en kerkelijke organisaties bieden gratis maaltijden aan. Hier kun je de organisaties bij jou in de wijk vinden.

Bij Resto Van Harte geniet je samen met buurtgenoten van een lekker, gezond en vers driegangendiner voor gemiddeld zeven euro. Iedereen is welkom om gezellig aan te schuiven. Wil je meer weten over Resto VanHarte? Kijk dan op www.restovanharte.nl

Dé kalender voor cliënten van CVD: de budgetreceptenkalender 2024!

Het thema voor de kalender is koken met sterren. Herman den Blijker, Perry de Man en nog meer bekenden hebben dit jaar budgetrecepten aangeleverd. Heb jij wel eens stamppot met paksoi gegeten? 

De kalender is te verkrijgen bij je begeleider.

!Help, ik heb vanavond geen slaapplek!
Samen op weg naar thuis
Keurmerken