Met het huisverbod (in het kader van de Wet Tijdelijk Huisverbod) kunnen vermoedelijke veroorzakers van huiselijk geweld tijdelijk (tien dagen) uit huis geplaatst worden om escalatie van geweld te voorkomen en een periode van rust te creëren.
De rol bij Wet Tijdelijk Huisverbod (WTH) is het uitvoeren van de eerste screening. Er wordt eerste hulpverlening geboden aan zowel pleger als slachtoffer, informatie verzameld over het incident en de (gezins-)situatie. CVD Huisverbod & Crisisteam heeft een adviserende rol richting de Hulpofficier van Justitie / Burgemeester, die uiteindelijk de beslissing hebben over het al dan niet opleggen van het huisverbod.
CVD informeert betrokkenen over het huisverbod en de hulp die bij oplegging ervan zal worden geboden. Het gesprek met de pleger is tevens een plegerscreening ten behoeve van vervolghulpverlening. Het CVD draagt de casus de eerstvolgende werkdag over aan de casemanager huisverbod van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.
CVD Huisverbod & Crisisteam is bij een huisverbod actief in Rotterdam en de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Krimpen a/d IJssel, Capelle a/d IJssel, Lansingerland, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Nissewaard. Dit gebeurt na een melding door de politie bij het Meldpunt, telefoonnummer 088-358 15 00.